‘The First Australians’: Masyarakat pribumi Kepulauan Tiwi

https://www.astroawani.com/gaya-hidup/the-first-australians-masyarakat-pribumi-kepulauan-tiwi-95536

Mohd Hazmi Mohd Rusli

'The First Australians': Masyarakat pribumi Kepulauan Tiwi
Selat Aspley, memisahkan Pulau Bathurst dan Pulau Melville, Australia

PENGENALAN Terletak di sudut paling utara benua Australia, kepulauan Tiwi adalah bumi asal untuk pribumi Australia dari kalangan etnik Tiwi.Kepulauan Tiwi terdiri daripada 11 buah pulau tetapi yang berpenghuni cuma dua, iaitu Pulau Bathurst dan Pulau Melville.Dikelilingi Laut Arafura yang membiru, kaum pribumi Tiwi tersorok dari pengaruh ketamadunan luar lebih dari 7000 tahun.

Ketamadunan kuno mereka tidak dapat ditemukan di mana-mana bahagian lain dunia.

Pulau Bathurst dan Pulau Melville adalah dua pulau terbesar dan berpenghuni, pusat kepada ketamadunan pribumi Tiwi.Kaum Tiwi dipercayai pernah mengadakan hubungan perdagangan dengan pelaut Melayu dari Makassar yang sememangnya menguasai jalur laut di rantau ini sebelum kedatangan Eropah pada kurun ke 16.

Berfoto kenangan bersama ‘The First Australians’ – The Tiwis
Penulis (tiga dari kiri) bersama ‘The First Australians’ – The Tiwis

Pulau Bathurst dan Pulau Melville dinamakan bersempena nama dua bangsawan British, Henry Bathurst dan Viscount Melville.Tidak seperti kota-kota metropolitan Australia yang tersohor seperti Sydney, Melbourne, Perth ataupun Canberra, kepulauan Tiwi bukanlah destinasi pelancongan yang dituju bagi kebanyakan rakyat Malaysia yang ingin berkunjung ke Australia.

Pasti ramai yang tidak sedar akan kewujudan Pulau Bathurst ataupun Pulau Melville di hujung utara Australia ini.Tiada perkhidmatan pesawat penerbangan langsung dari Kuala Lumpur ke Wurrumiyanga (dikenali sebagai Nguiu sehingga 2010), pekan terbesar di Pulau Bathurst.

Perjalanan ke Wurrumiyanga memerlukan seseorang pengembara dari Malaysia untuk menaiki pesawat dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke kota Darwin, ibu negeri Wilayah Utara, Australia.Dari Darwin, perjalanan ke Wurrumiyanga boleh diteruskan dengan pesawat catar yang disediakan oleh pelbagai syarikat penerbangan seperti DirectAir atau Fly Tiwi.


Menjengah Bumi Tiwi Maklumat kos penerbangan pergi-balik (lebih kurang) Kuala Lumpur ke Darwin:

 • Malaysia Airlines (penerbangan langsung): RM 2500
 • JetStar Australia (transit di Singapura): RM1500
 • Singapore Airlines (transit di Singapura): RM2500
 • Air Asia X: tidak pergi ke Darwin

Saya memilih untuk terbang bersama JetStar. Akan tetapi waktu transit di Singapura sangat lama menjangkau 9 jam sekiranya terbang bersama syarikat penerbangan ini.

Jadi untuk ke Singapura bolehlah terbang dengan Air Asia, Tiger Air atau naik bas, naik keretapi atau pun memandu sendiri ke Johor Bahru, mana-mana yang lebih murah.Saya memilih untuk naik Tiger Air ke Singapura kerana kosnya kurang dari RM100 untuk pergi-balik dan waktunya tepat (cuma 3 jam transit di Singapura).

Tips – Untuk mengelakkan kelewatan atau sebagainya, adalah dinasihatkan untuk tidur semalam di Johor Bahru atau tidak digalakkan memilih penerbangan Kuala Lumpur – Singapura terlalu dekat waktunya dengan Singapura – Darwin.Pesawat Jetstar berlepas pada malam Jumaat, 10 Ogos 2014 dari Singapura menuju Darwin. Masa tempuh penerbangan ke Darwin adalah lebih kurang 4 jam.Pelbagai persoalan bermain di fikiran pada ketika itu. Adakah Wurrumiyanga semoden Darwin?Bagaimana selamatkah kota Wurrumiyanga dan Pulau Bathurst yang dihuni kaum pribumi Australia untuk dikunjungi tetamu asing seperti saya?

Darwin-Wurrumiyanga Kepulauan Tiwi adalah sebuah daerah di mana hutan tropika yang menghijau bergabung secara harmonis dengan laut yang membiru – kombinasi yang menambahkan pesona wilayah yang dianggap paling sepi dan berpenduduk amat jarang sekali di dunia. Inilah yang saya dapat lihat ketika pesawat sedang terbang turun ke Lapangan Terbang Antarabangsa Darwin. Perkara yang perlu diingat di setiap pintu masuk imigresen di Australia:

 • Pastikan sudah membeli e-Visa Australia secara atas talian dengan harga RM60 (AU$20) di www.travelvisaaustralia.com. Visa ini sah selama 3 bulan dari tarikh pengisuan dan kemasukan seseorang pengembara Malaysia ke Australia akan dihalang sekiranya visa ini tiada dalam rekod mereka
 • Visa ini hanyalah dua helai kertas dan tidak dilekatkan pada passport
 • Pastikan kad imigresen sudah diisi dan isytihar barang-barang seperti makanan (dari asas telur dan susu seperti coklat), ubat-ubatan dan sebagainya
 • Pastikan kasut tidak ada kesan tanah kerana ini boleh menimbulkan komplikasi
 • Jangan sesekali berbohong dengan petugas imigresen/kuarantin.

Lapangan Terbang Antarabangsa Darwin adalah lapangan terbang bersaiz sederhana dan moden dan dilengkapi pelbagai jenis kemudahan.Barangkali saiznya kecil sedikit dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang. Seperti bandar-bandar lain di Australia, Darwin adalah sebuah kota yang maju, moden, sejahtera dan dikelilingi taman.Cuacanya yang mirip cuaca Malaysia membuatkan saya terlupa yang saya berada di Australia.

Kota Darwin terletak 11km dari lapangan terbangnya dan pengembara boleh ke pusat kota dengan menaiki bas ‘Darwin Airport Shuttle’ berharga AU$18 (sehala) atau AU$30 (pergi balik)Tujuan utama saya ke Darwin bukanlah untuk ke kota ini sahaja tetapi untuk ke Pulau Bathurst di Kepulauan Tiwi.Sememangnya saya telah bersedia lebih awal dengan membeli pakej pelancongan ke Pulau Bathurst yang berharga AU$450 dengan syarikat Tourismtopend.

Perkara yang perlu diingat untuk ke Wurrumiyanga, Pulau Bathurst:

 • Permit diperlukan untuk ke sana. Tiada permit, kedatangan seseorang pengembara boleh dinafikan. Permit ini ada dijual dengan pakej pelancongan bersama syarikat Tourismtopend
 • Hanya penerbangan catar pergi ke Pulau Bathurst dan tiada penerbangan komersil terbang ke situ. Kosnya agak mahal, dan oleh itu lebih murah untuk pergi ke sana dengan pakej pelancongan
 • Pribumi Tiwi adalah masyarakat yang sangat sensitif dan tidak biasa dengan pendatang dari luar
 • Adat mereka haruslah dihormati dan jangan sesekali mengambil foto mereka secara rambang tanpa meminta izin terlebih dahulu
 • Tidak seperti pengembaraan saya ke Papua, syarikat pelancongan di Australia sangat boleh dipercayai dan elok sekiranya urusan ground arrangement dilakukan lebih awal sebelum ke sana.

Setelah menunggu selama 4 jam untuk matahari terbit, saya menuju ke terminal penerbangan catar untuk terbang ke Wurrumiyanga bersama DirectAir.Pesawat catar itu hanya boleh memuatkan lima orang dan bersama saya adalah juruterbang dan tiga orang pelancong dari Eropah yang ikut serta untuk ke Pulau Bathurst.

Penerbangan ke Wurrumiyanga mengambil masa selama 20 minit dengan pemandangan paya, laut, darat, sungai dan langit yang sangat memukau.

Paya
Tanah Paya di luar Darwin
Bathurst
Persisiran Pulau Bathurst
Bathurst aerial view
Pemandangan indah di Bathurst, salah satu pulau di dunia yang barangkali sangat jarang dikunjungi
Wurrumiyanga
Pekan Wurrumiyanga, atau nama lamanya, Nguiu – terbesar di kepulauan Tiwi.

Setibanya di Wurrumiyanga, saya menyertai 4 orang pelancong Eropah yang lain berkunjung di sekitar pulau tersebut. Ketua rombongan berketurunan Tiwi, John, membawa kami ke pusat kraftangan Tiwi (yang diusahakan sendiri oleh kaum pribumi dibawah kelolaan kerajaan Australia), ke perkampungan Tiwi di mana tarian Tiwi ditarikan dan setelah itu ke Pantai Tarntippi, sebuah pantai yang indah yang dihuni banyak buaya air masin.

Karyawati
Seorang karyawati Tiwi dengan hasil krafnya.
Kraftangan
Hasil seni kraftangan Tiwi
John and George
Bersama John (kanan) dan rakannya George.
Totem Tiwi
Tarian Totem Tiwi
Wanita Tiwi
Berfoto bersama seorang wanita Tiwi
Pantai Tarntippi
Pantai Tarntippi – indah tapi banyak buaya air masin sebagai penghuni

Setelah berkunjung ke pantai Tarntippi, John membawa kami masuk ke hutan asli Tiwi yang mirip dengan apa yang kita ada di Malaysia.Berbezanya hutan di Pulau Bathurst dan hutan di Malaysia ialah – sungai, kolam dan mata air (waterhole) di Pulau Bathurst banyak dihuni buaya-buaya air masin yang memang diketahui umum sangat ganas.John membawa kami ke satu waterhole yang dikatakan tidak ada buaya dan mengundang kami semua untuk terjun. Akan tetapi, tidak ada seorang pun dari kami yang berani terjun ke dalam air – akhirnya hanya John yang berenang di situ.

Waterhole di Bathurst
Waterhole di tengah-tengah hutan tebal Pulau Bathurst
Biawak ‘Frilled-neck’
John bersama seekor penghuni hutan Pulau Bathurst – Biawak ‘Frilled-neck’

Setelah seharian berkunjung ke Pulau Bathurst, tibalah masanya untuk pulang ke Darwin. Pesawat dari Padang Terbang Pulau Bathurst berlepas pada jam 5.30 petang dan tiba di Darwin tidak lama kemudian. Kota Darwin dapat dilihat dari jendela pesawat ketika pesawat terbang turun.

Darwin
Kota Darwin dari udara

Demi untuk menjimatkan kos, saya membuat keputusan untuk tidur sahaja di lapangan terbang terbang untuk satu malam.Keesokan harinya, saya mengambil keputusan untuk bermalam di salah satu backpackers yang terdapat di situ dan saya telah memilih Darwin YHA yang hanya 850 meter dari pusat bandar Darwin.

Harga untuk satu malam adalah AU$48 (RM150) dan penginapannya sangat bersih, rapi dan lengkap dengan kemudahan wifi dan sebagainya. Makanan halal agak mudah dicari di Darwin.Setelah menghabiskan masa sehari di kota Australia terbesar di wilayah utara ini, tibalah masa untuk saya pulang ke Malaysia.

Orang-orang Tiwi memang ramah dengan senyuman dan tetap kekal dengan budaya, bahasa dan mengamalkan amalan nenek moyang mereka sehingga kini walaupun tanah yang mereka pijak dan bumi yang mereka junjung kini ditadbir oleh pendatang kulit putih.

Sekiranya ada kesempatan, ingin sekali saya menjengah bumi Tiwi lagi, bumi yang jarang dijejak oleh kebanyakan pengembara Malaysia.

Kanak-kanak pribumi
Seorang kanak-kanak pribumi yang riang gembira

Mohd Hazmi bin Mohd Rusli (Ph. D) adalah pensyarah kanan di Fakulti Syariah dan Undang-undang, Universiti Sains Islam Malaysia dan profesor pelawat di School of Law, Far Eastern Federal University, Vladivostok, Rusia.

io games unblocked unblocked games google sites fnaf unblocked github yohoho unblocked github.io unblocked games krunker.io drive mad 1v1.lol classroom 6x unblocked io games unblocked io games
ankara escort
Kilit taşı fiyatları Kilit taşı Parke taşı Parke taşı fiyatları
Free Porn
noe som gir en fantastisk blow job fanget
bure ngono tovuti ngono na Interracial Porn Video Kwa Kura ya kutomba Horny
ฟรีผู้หญิงออกเดทออนไลน์เพื่อร่วมเพศทางปากและมีเพศสัมพันธ์ทางปากเช่นเดียวกับการอมลึกคอหอย
trang web hẹn hò trực tuyến nơi người đàn ông trưởng thành đụ cô gái còn trinh trong âm hộ ướt át và chặt chẽ của cô ấy
enjoy the most exciting amateur blowjob deepthroat with balls licking and rimming
pornhd.mobi

istanbul izmir şehirler arası evden eve nakliyat

istanbul izmir evden eve nakliyat

istanbul bodrum evden eve nakliyat

istanbul fetihye evden eve nakliyat

bodrum evden eve nakliyat

istanbul izmir şehirler arası evden eve nakliyat

istanbul izmir evden eve nakliyat

istanbul bodrum evden eve nakliyat

istanbul fetihye evden eve nakliyat

bodrum evden eve nakliyat

deneme bonusu deneme bonusu veren siteler
İstanbul İzmir nakliyat İstanbul İzmir evden eve nakliyat ümraniye evden eve nakliyat ümraniye nakliyat kağıthane evden eve nakliyat kağıthane nakliyat çekmeköy nakliyat çekmeköy evden eve nakliyat
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu
1win 1win 1win melbet megapari megapari
Ankara Escort
https://vi.djav.org/video/bộ-ngực-to-lớn-hấp-dẫn-trẻ-sơ-sinh-đột-quỵ-và-bị-say-212.html
https://he.xvix.eu/
https://fr.xnxxporns.com/search/spangbang/
https://bestporn2022.com/search/teamstee/
https://de.bestporn2023.com/search/pirnhub/
https://fi.bigassmonster.com/search/tiukka+pillu/
https://sw.only-brunettes.com/video/kuna-kazi-ya-kupuliza-ambayo-inaongoza-kwa-kutombana-kwa-punda-kwa-nyota-moto-wa-kuchekesha-na-ngono-ya-vijana-curvy-lena-paul-huku-matumbo-yake-makubwa-yakidunda-kwa-mkundu-mgumu.-1173.html
https://vi.onlyteens.porn/video/chị-kế-còn-trinh-của-tôi-yêu-cầu-tôi-ăn-âm-hộ-của-cô-ấy-nhưng-tôi-đã-bóp-nát-âm-hộ-của-cô-ấy-1864.html
https://vi.teensexonline.com/video/một-phụ-nữ-trẻ-gợi-cảm-tự-quan-hệ-và-rung-âm-hộ-của-mình-mạnh-hơn-bằng-máy-rung.-514.html
betforwardperir.xyz betforward-shart.com betforward.com.co 1xbete.org 1xbet-ir1.xyz 1xbet-1xir.com takbetir2.xyz yasbetir1.xyz 1betcart.com 1kickbet1.com 4shart.com hattrickbet1.com hazaratir.com winbet-bet.com manotobet.net betfa.cam 2betboro.com
evden eve nakliyat
kazansana
https://www.fapjunk.com https://pornohit.net